dinsdag 28 oktober 2008

Groeten van de Grutto

Voordat we de Grutto er op gingen zetten op de muur, hadden we eerst op school uit vergroot op papier. Vanaf de papier konden we zo makkelijker op de muur zetten. De oranje lijnen van de omtrek van de Grutto en in zijn lichaam, hadden we als eerst opgebracht en daarna de rivieren er op geschilderd. In het lichaam van de Grutto staat een landschap in, waar ze in leven. In het begin was het wel lastig om te bedenken hoe we dat gingen uitvoeren, maar gelukkig kwamen we daar snel achter. De ondergrond kleur (olijfgroen) hadden we eerst er op geschilderd en toen dat droog was hadden we het met verschillende kleuren groen er overheen getamponneerd. Daarna gingen we het landschap met bruin en glacis er op decoreren en daar overheen hadden we het met groen en glacis getamponneerd. De rivieren waren heel erg wit en als je goed op de foto ging kijken zag je dat er nog details er in zaten. Dat hadden we gedaan met rood / bruinige kleur en glacis met een varkensharen kwast er op aangebracht. Toen dat af was hadden we de oranje lijnen over nieuw geschilderd met een letter penseel, want er was zo veel over heen geschilderd / getamponneerd dat je de lijnen nauwelijks nog zag. De allerlaatste dag kwamen we er achter dat op de snavel van de Grutto nog een rooster er op kwam. Die moest natuurlijk ook gedecoreerd worden, zoadat het één geheel wordt met de Grutto en de muur. We hebben de Grutto negen dagen er over gedaan. Toen het echt helemaal af was, waren we echt heel tevreden wat er hadden gemaakt en dat hadden we natuurlijk gevierd!

Grutto: Petra, Joyce, Xue en Gina

maandag 27 oktober 2008

Beste lezers,
Wij vervolgen ons verhaal met een kleine samenvatting van woensdag 22 oktober 2008. Op deze herfstdag sloot projectgroep 'kwartel' definitief hun werkzaamheden in de grietstraat af. De ochtend verliep lekker, om 9 uur stonden 3 werknemers op de steiger en onze materiaalbeheerder kende zijn plaats in de keet. Na een ochtend hard te hebben gezwoegd (bloed, zweet en tranen), dronken we rond een uur of 11 een lekker bakkie koffie. Even bijkomen. Daarna vervolgden we onze weg, en ontvingen we om klokslag 2 uur de definitieve goedkeuring van Ivanka Massink. Dit deed ons allen een grote deugd, want nu was onze laatste taak nog de vernis laag aanbrengen op de kwartel. En zo was ons avontuur afgelopen, nog even alles opruimen, afscheid nemen enz. Toen kwam de olifant met zijn lange sleurf en blies zo het verhaaltje uit.

Even ter verduidelijking; Onze mannelijke kracht heeft met al zijn inspanning en mooie en dappere bijdrage geleverd aan ons project.

Vriendelijke groet,
Bernice Glastra
Linda van Vrouwerff
Paul Kisner
Deborah Verhey

zondag 26 oktober 2008

Oplevering maandag 12.00

Maandag is het zover, de muurschildering wordt opgeleverd! Na 3 weken voorbereiding op school en 2 weken gezwoegd te hebben op de steiger. Gewerkt door weer en wind is de schildering klaar. Een werk om zeer trots op te zijn. We gaan het dan ook gezamelijk gezellig afsluiten om 12.00 op de Grietstraat.

Ik zie jullie allemaal maandag voor de feestelijke oplevering.

groet, ivanka

Terugblik op 2 weken hard werken

Iedereen heeft super hard gewerkt in deze weken. De een helaas wat harder dan de ander maar het resultaat mag er zeker zijn! Helaas zijn er wat problemen geweest door het weer de afgelopen dagen: veel regen! Hierdoor liep de verf uit over de muur waardoor iedereen het heeft zitten schoonmaken en heeft moeten bijwerken. Geen prettige bijkomstigheid dus. Wel heeft iedereen elkaar geholpen, al was het niet door te helpen met schilderen dan was het wel om materiaal te halen of weg te brengen. Iedereen droeg een steentje bij. Kortom het was een leuke en bijzondere ervaring voor de hele klas. Zeker omdat het zo’n groot project was! Als een derdejaars leerling krijg je natuurlijk niet zo snel zo’n grote kans om dit uit te voeren! Ook niet iedereen was ervaren genoeg met het letterzetten of realistisch schilderen maar gelukkig waren we wel gedreven genoeg om het voor elkaar te krijgen!

Op naar het volgende project!?

Namens: Anne Marte den Ouden, Lisa van den Heuvel, Evelien van Driel ,Tessa Clemens, Ilona Groot Hulze en Susanne Hendriks.

donderdag 23 oktober 2008

puntjes op de i

Na een natte dag dinsdag hebben we toch weer een mooie dag gehad. Af en toe kwam de zon weer even kijken. We kunnen wel zeggen bedankt moedertje natuur!
Vandaag was een dag van bijwerken, bijwerken en bijwerken. Om alles zo goed mogelijk klaar te krijgen om het op te kunnen leveren. Onze letters konden we opleveren en er moesten hier en daar toch nog een beetje worden bijgewerkt. Dit hebben we gedaan en de letters links zijn dus helemaal klaar. Stiekem kunnen we wel zeggen dat we er trots op zijn.
De hele muur is prachtig geworden en we kijken er naar uit om het resultaat te zien zonder de steiger er voor.

donderdag 16 oktober 2008

Terugblikken

Zo, het is vakantie, tijd om even terug te kijken op de eerste week. Ik ben vandaag nog even langs de gevel gelopen en het blijft indrukwekkend! Want wat is er veel werk verzet de eerste werkweek. Dankzij het mooie weer, hebben jullie de hele week met z'n allen op de steiger echt goed werk geleverd. Heel vaak ladder op en af om weer eens vanaf de parkeerplaats het werk te bewonderen. Er is met heel veel inzet en een kritische blik gewerkt. Complimenten! Zo spannend om straks het decoratiewerk echt te bewonderen als de steiger weg is. Geniet nog even van de vakantie, en maandag starten we weer met alle groepen (van elke groep 2 of 3 afgevaardigden). Ik hoop dat we maandag 27 oktober helemaal klaar zijn, en de schildering kunnen opleveren. En toasten op het mooie eindresultaat! Hieronder nog twee overzichtsfoto's van Paul Kisner.

Veel groeten
Ivanka



woensdag 15 oktober 2008

Eventjes een break

Deze week hebben we vakantie, vandaar dat de werkzaamheden even stil liggen, maar zodra het maandag de 20e is gaan we er weer tegenaan.

Kijk gerust even rond.
Zo krijgt u een blik van hoe het project er nu bij staat (foto's) en kunt u een van de leuke bloggen lezen die wij als leerlingen/docenten hebben geschreven.

Veel kijk en leesplezier en tot na de vakantie!!

vrijdag 10 oktober 2008

donderdag 9 oktober 2008

Het is heerlijk weer!




Vandaag hebben we een prachtige dag gehad op de steiger in de Grietstraat. De stemming zat er dan ook prima in en dat was te merken aan de kwaliteit van het werk.
Iedereen is erg betrokken en trots op de resultaten tot nu toe en dat mag dan ook. Om te profiteren van het weer en het werkplezier gaan morgen maar verder in plaats van een schooldag. Kijken of we dan ook het tempo nog iets kunnen opschroeven......

Het kieviet groepje

We staan pas twee dagen op de steigers maar alle letters en vogels staan al op de muur. We beginnen elke ochtend rond negen uur en rond tien uur zijn er al de nodige koffie en thee kannen doorheen want de hele dag de steiger op en af klimmen vergt nogal wat energie natuurlijk. Iedereen loopt volgens planning en is hard aan het werk, dit gaat wel gepaard met een hoop gelach en lawaai tot ergernis van sommige bewoners en zelfs docenten!

Al die meiden (en drie jongens!) in schilderskloffies vraagt natuurlijk wel de nodige aandacht, we zijn er allen dan ook al aan gewend om met grote ogen en open mond aangestaard te worden door voorbijgangers, gelukkig kijken ze niet alleen vol bewondering naar ons maar ook naar onze muurschildering!

Nog een dikke week te gaan & we hebben er zin in!
Althans wij dan! Kusjes het kievietgroepje

(Geschreven door Kayleigh van Kesteren)

Groep van de grutto

geschreven woensdag 8 oktober 2008

Vandaag zijn we eerst bij elkaar gekomen om te kijken wat de planning voor deze dag was. Er waren namelijk twee zieken afgelopen maandag en dinsdag. Er werd laten zien wat er al gedaan was en wat er vandaag moest gebeuren. De vogel stond er in zijn geheel op en zag er heel goed uit, alleen de lijnen van de vogel waren geschilderd dus vandaag zijn we met ze vieren aan de slag gegaan om de ondergrond van de vogel te schilderen. Daarvoor hoefden we geen kleur te mengen omdat de goede kleur er al was. We waren hier door al snel klaar, maar waar we wel achter kwamen is dat het de eerst keer niet goed dekte en we het nog een tweede keer moesten schilderen. De tweede keer hebben we het getamponneerd zodat je geen kwaststrepen zag en het ziet er nu mooi gedekt uit. Morgen gaan we kleuren mengen en structuur aanbrengen in de vogel.

Groep van de Grutto.

woensdag 8 oktober 2008

Fotootjes van de afgelopen dagen !!







En toen was de 3e dag alweer voorbij!!



Jaja, toen zat de derde dag er alweer op. Wat gaan de dagen toch snel als je zo lekker met z'n allen bezig bent op die steiger. En de gezelligheid straalt ervan af! We werken hard, maar lol hebben we zeker. En dat is uiteraard ook erg belangrijk.

Vandaag zijn we allemaal verder gegaan met ons eigen gedeelte. Eerst werd al het materiaal weer uitgereikt en toen konden we weer van start gaan. De lettergroepen met hun letters, de vogels met de vogels en de groep die ook de G-sleutel maakt is begonnen aan het colofon. Lekker op dreef dus.

Het resultaat: aan het einde van de dag hadden de meesten volgens mij (Bernice) wel een redelijk voldaan gevoel. Je kunt nu goed zien hoe het er ongeveer uit komt te zien, want de volgens staan er in zijn geheel op en ook de grondvlakken zijn al grotendeels opgezet. Je krijgt nu dus wel een redelijk beeld van hoe de decoratie er uiteindelijk uit zal gaan zien. Hij lijkt nu al ontzettend op het ontwerp en dat is ook de bedoeling. Dus 3 jongens en de rest meiden. We zijn toppertjes!! Goed op weg.

~ Ook vele voorbijgangers vonden het er al goed uitzien ~


Namens: Linda van V, Deborah V, Paul & Bernice (de Kwartelgroep)

dag 3 alweer


Het was vandaag alweer de derde dag op de steiger en het begint al ergens op te lijken.
Bijna alle woorden zijn al een keer geschilderd, nu krijgen ze nog een laag of 2, zodat de kleuren goed dekken.
Ook de vogels zijn al ver. Je ziet al goed wat de binnenkant van de vogel moet voorstellen.

Er zijn veel mensen die even stoppen om te kijken waar we mee bezig zijn of beginnen even een praatje. Het is heel leuk om te zien dat iedereen het zo interessant vind. Een van de omwonende waarderde het zelfs zo erg, dat hij ons een doos bonbons aanbood.

Als u dit alles interessant vind klinken en u bent benieuwd hoe ver we zijn, kom dan gerust een keer langs!!
Namens: Els, Tessa, Elise, Maud & Laura

dinsdag 7 oktober 2008

Het ontwerp op de muur aanbrengen

Maandag, eindelijk mogen we aan de slag op de steiger. Het is nu in totaal een week uit gelopen, helaas. Maar nu zijn we er met ze 15-en er tegen aan gegaan. We hadden om 9.00 op het project afgesproken en bijna iedereen was er.

We hebben als eerst de loodlijn gezet doormiddel van een touwtje met krijt. Vervolgens zijn we per etage op de loodlijn horizontale lijnen gaan zetten. Dat deden we door middel van een mal.  Daardoor stond het er snel en goed op.

Toen heeft elk groepje zijn tekening er op kunnen zetten. Uit eindelijk heeft iedereen elkaar geholpen. Na wat passen en meten staan nu alle vogels er op. Alleen de teksten staan er voor de helft op, maar dat komt morgen wel af.

Vandaag is Lisette Jansen langs geweest en ze was erg enthousiast. Ook het Algemeen Dagblad is kwam langs. Hij heeft een paar uit de groep geinterviewd. Die staat morgen waarschijnlijk in de krant.

Namens: Lisa van den Heuvel, Tessa Clemens, Ilona Groot Hulze, Susanne Hendriks, Anne Marte den Ouden, Evelien van Driel

zondag 5 oktober 2008

De groep van de kwartel

Maandag is het dan zover. Het project ter plaatse kan gaan beginnen. 14 leerlingen zullen de steigers gaan betreden om de eerste lijnen op de gevel te gaan zetten. Allereerst zullen we een raster gaan aanbrengen met krijt zodat we vervolgens de vogels erop kunnen gaan zetten met behulp van de tekeningen die al uitgetekend zijn. Dit zal nog een heel karwei gaan worden, maar aangezien we met 15 man sterk zijn en er motivatie genoeg is, zal dit project helemaal goed gaan komen. Daar vertrouwen we op.

Bernice Glastra, Deborah Verhey, Paul Kisner & Linda van Vrouwenerff

De tortelgroep

Hallo, wij zijn de groep die de Turkse tortelduif gaan realiseren op de muur in de Grietstraat. De groep bestaat uit vijf mensen: Laura , Nikki, Nadieh, Joyce en Yoleen. Vanaf de beginfase van het project zijn we druk bezig geweest met ons verdiepen in allerlei voorstudies om het eindresultaat zo goed en natuurlijk zo mooi mogelijk te krijgen. Hiervoor is er een PVA opgesteld met alle planningen , taakverdelingen en belangrijke achtergrond informatie van de vogel die wij uiteindelijk gaan schilderen.

Om ons schildertalent weer op gang te krijgen na de lange vakantie hebben we van te voren ook een aantal oefenpanelen gemaakt. Hierop hebben we een wat kleinere uitvoering van de Tortel gemaakt met alle details die erin voorkomen. Ook hebben we de technieken wat bijgeschaafd door kleuren te mengen en verlopend te schilderen.

Zelf zijn we al aardig trots op het eind resultaat van het oefenpaneel. We zijn daarom ook erg benieuwd al hoe het gaat uitpakken op de erg grote wand in de Grietstraat!

vrijdag 3 oktober 2008

Groepje letters links

Gister zijn de schilders geweest. Zij hebben de banen op de muur gezet. In eerste instantie zou er van iedere groep 1 persoon de schilder helpen, maar dat was uiteindelijk niet nodig. De schilders konden het alleen af ;-)

Daardoor konden wij meer tijd besteden aan ons analyse verslag werken op school. Hiervan moesten wij vandaag de eerste opzet inleveren.

Hopelijk wordt het maandag mooi weer, want dan gaan we voor het eerst echt beginnen. Dan gaan van iedere groep 2 mensen met elkaar het ontwerp op de muur zetten. De rest kan dan dinsdag beginnen met het schilderwerk.

Groeten Els, Elise, Tessa, Laura en Maud.

De eerste calculaties zijn binnen.

Gisteren was de deadline voor de calculaties van het project. Tot mijn spijt heb ik nog niet van iedereen iets gezien. Wat zeg ik, spijt, het is belachelijk! We zitten in week 3 van het project en jullie hebben nog geen idee van de prijs? ACTIE!

Van de berekeningen die ik heb ontvangen vallen mij de volgende fouten op:

  • De lay-out is vrijwel bij iedereen slecht waardoor de leesbaarheid moeilijk is. Begrijp goed dat je met tekst en cijfers werkt. Uitlijnen van de getallen aan de rechterzijde bijvoorbeeld leest veel prettiger. Ook de notatie van getallen klopt niet altijd. € 1.000,00 hoort het en niet: 1,000.00 euro of 1000€. Duizendtallen met een punt, 2 decimalen met een komma en het euroteken er voor met een spatie.
  • Ook de verzorging van de calculatie is niet echt "3e-jaars". Bijvoorbeeld één naam, geen naam of alleen voornamen, gevouwen en gekreukte A4-tjes. Kom op zeg, dat moet echt netter.
  • De allerbelangrijkste missers zitten hem in de prijsopbouw. Geen onderbouwing en veel rekenfouten. Daar ga ik jullie bij helpen.

Kortom, nog genoeg werk te doen en misschien helaas hoort ook dit bij jullie beroep. Op dit moment zou van mij niemand het werk krijgen omdat de opdrachtgever geen reëel beeld heeft van de kosten.

Dat kan beter, dat weet ik namelijk van jullie, favoriete klas!

woensdag 1 oktober 2008

Plan van aanpak

Zoals jullie hebben gelezen zouden wij eigenlijk vandaag beginnen op de steiger. Helaas zit het weer ons niet mee en kunnen wij morgen pas de ondergrond schilderen en maandag beginnen met alles op de muur te zetten.

Wij hebben voordat wij daadwerkelijk op de steiger konden, een plan gemaakt. Oftewel het plan van aanpak. Hierin wordt uitgelegd hoe wij de decoratie gaan plaatsen, hoe wij de 4 vogels zo realistisch mogelijk op de muur krijgen en ook dat de G-sleutel zo moet lijken dat het symbool in de muur zit (Trompe L’oeil).

Ook staat er een planning in waar iedereen zich aan houdt, maar soms kan het niet altijd lopen zoals je het gepland hebt zoals het in dit geval is met het weer.

Wij hebben ook de muur geïnspecteerd om te kijken wat er nog mee moest gebeuren om de muur strak en glad te krijgen. Hier kwam uit de er mos verwijderd moest worden, kleine scheurtjes gerepareerd moesten worden en doordat muur de vorige keer in vlakken gestuukt is, moest het nu in een keer van boven naar beneden gestuukt worden. Vervolgens wordt de muur voor ons gebruiksklaar gemaakt zodat wij de aankomende weken alleen nog maar hoeven te decoreren.

Namens: Lisa van den Heuvel, Tessa Clemens, Ilona Groot Hulze, Susanne Hendriks, Anne Marte den Ouden, Evelien van Driel